Microfinance, τα ανηθικα υπερογκα κερδη προσελκυουν τα μεγαλα κεφαλ(α)ια.

Εν τελει, οι υποψιες μου επιβεβαιωθηκαν, και αυτο που μου ‘λεγε η μανα μ’ οτι οταν ακους για πολλα κερασια παρε μικρο καλαθι επαληθευθηκε. Ακουγα και εγω για το microfinance και ελεγα να και κατι καλο που υπαρχει σε ενα κοσμο βυθισμενο μεχρι τα μπουνια στο κυνηγι του κερδους, που επιτελους δειχνει οτι μπορει να ξεφυγει απο τις δαγκανες του κοινως λεγομενου ανταγωνισμου, το competition που λεμε, αλλα φευ, που να ξεφυγει.

Διαβασα το αρθρο "Ο Τραπεζίτης των Φτωχών" στους διαλογους της ΕΝΕΤ, και μου εφερε στο νου κατι που διαβασα προσφατα για το microfinance που με γεμισε με υποψιες. Κατι δεν παει καλα, ειπα, και αρχισα να το εξεταζω το πραγμα.

Στην ιστοσελιδα του Consultative Group to Assist the Poor , ελεγε για μαθηματα που πηραν στην Ινδια δυο χρονια πριν,

"..lessons from the turmoil in microfinance in his home state of Andhra Pradesh in India a couple of years’ ago."

.. ασχημα μαθηματα.

Σαν συνεχεια, απο την ιστοσελιδα του ΜΙΧ, Microfinance Information Exchange, υπαρχει ενα αρθρο με τιτλο "Cambodia Joins Micro Loan Clean Up", οτι η Καμποτζη θελει να καθαρισει το τοπιο των Μικρο Δανειων.

Στην ιστοσελιδα Khmerization, στο σχετικο αρθρο ζηταει διαφανεια στο microfinance.

Ειδικα αναφερει

"But so-called barefoot banking has come under growing criticism as MFIs reap huge profits. Reports have shown that many misrepresent their underlying loan fees, with some charging annual interest rates in excess of 100%. For instance, Mexico’s Banco Compartamos, originally a non-profit institution, generated $458 million in an April 2008 initial public offering. Private investors piled into the offering because the bank charges its 1.4 million poor borrowers up to 128% annual interest."

.. εταιρειες που εμπλεκονται στο microfinance χρεωνουν και μεχρι 128% ετησιο τοκο.

Τα ιδια αναφερουν και στην online εκδοση του Asian Times.

Ο Chuck Waterfield ειδικος στο microfinance καθηγητης στο Columbia University λεει

"Chuck Waterfield, a microfinance expert and Columbia University professor, has found that many MFIs, including Compartamos, advertise as pro-poor enterprises with 4% monthly interest rates but when additional hidden fees were added those rates often topped 10% per month."

.. η τραπεζα Compartamos χρεωνει τοκο 10% το μηνα.

Υπαρχει ελειψη διαφανειας στον κλαδο του microfinance, και ο ιδιος εφτιαξε ενα ιστοτοπο με σκοπο να ελεγχεται τι χρεωνουν οι εταιρειες microfinance.

.. ενω στην προσωπικη του ιστοσελιδα αναλυει πως η συγκεκριμενη τραπεζα του Μεξικου, η Compartamos, υπερχρεωνει τους πελατες της.

Δεν ειναι καθολου περιεργο που μεγαλες τραπεζες του κατεστημενου της Αμερικης οπως η J.P. Morgan αναλυει τα υπερ και τα κατα του microfinance, και θελει να μπει και αυτη στο κολπο.

This entry was posted in make money. Bookmark the permalink.

Leave a comment